Конституція незалежної України була прийнята депутатами Верховної Ради влітку 1996 року. Це сталося о 9:20 ранку 28 червня, на п’ятий рік після проголошення незалежності країни. Процес підготовки Конституції України в незалежній державі тривав шість років: з 1990 по 1996 рік.

Це знаковий день для українців, тому що уряд після тривалого періоду повного несприйняття та дискусій отримав, нарешті, основний документ вищої юридичної сили. Депутати весь день і всю ніч працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі без перерв.

Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало серйозною дією на шляху забезпечення прав людини і громадянина, допомогло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України.

Конституція України визнана світовою громадськістю як одна з найбільш досконалих і демократичних. В її статтях враховуються всі сфери життєдіяльності держави і людини. Серед її головних положень вказані і повинні дотримуватися:

  • Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною, правовою державою. Демократична сутність держави конкретизує ст.5, проголошуючи Україну республікою за формою правління, а також закріплюючи в українській державі принцип народовладдя.
  • Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади.
  • Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.
  • В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
  • Україна – унітарна держава, територія якої є цілісною і недоторканною.
  • Державною мовою в Україні є українська мова.
  • Український народ виступає суб’єктом права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, що знаходяться в межах території України. Кожен громадянин України має право користуватися природними об’єктами.
  • На території України забороняється створення і функціонування будь-яких збройних формувань, не передбачених законом, а також не допускається розміщення іноземних військових баз.